Clynelish_1989_AD recenzja

Clynelish 1989 Adelphi

Ostatnio testowaliśmy dość mocno sherrową wersję Clynelish od Signatory Vintage. Dziś idziemy za ciosem i testujemy kolejnego Clynelisha. Tym razem trochę starsza whisky, bo wydestylowana została w roku 1989, a zabutelkowana w roku 2013 przez Adelphi. Clynelish 1989 AD ma dość jasny kolor – jest to refill po bourbonie. Sprawdźmy jak ta 24-letnia whisky wypada w degustacji.

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

  • Destylarnia: Clynelish
  • Bottler: Adelphi
  • Cask 3846
  • gatunek: single malt scotch whisky
  • Cena: whisky od 400 do 800 zł
  • Wiek: whisky 24-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 53,1 %
  • Whisky single cask, cask strength, nie filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/44898/clynelish-1989-ad

 

 

Clynelish 1989 Adelphi test i nota degustacyjna

 

Zapach: dość intensywny, pasta do mebli, wosk, śliwki, tektura, dębina, marmolada pomarańczowa, brzoskwinie, morele, pigwa, na końcu skóra i trochę czekolady i trochę słodkich przypraw
Smak: wosk, skóra, orzechy, drewno, cytrusy, pomarańcze – słodko-kwaśny
Finisz: średnio długi, z nutami cytrusów, skórki pomarańczowej, orzechów, na końcu wytrawny

 

Clynelish 1989 Adelphi ocena whiskyfan.pl:

5.5 na 10 punktów

 


 

 

Clynelish 1989 AD opinie i podsumowanie

 

Testowany Clynelish bez wody pachnie dość młodo, pomijając oczywiście od razu obecny wosk, który pojawia się praktycznie od razu po otwarciu butelki. Po za tym mamy właśnie sporo aromatów świeżych: cytrusy (cytryny, pomarańcze), świeże śliwki, później marmolada pomarańczowa, pigwa, brzoskwinie i morele. Mocno owocowy nos, któremu nie przeszkadza 24 lata spędzone w beczce.

 

Clynelish w zapachu trochę się zmienia po dodaniu wody i wtedy na pierwszy plan wychodzą już aromaty charakterystyczne dla starszych maltów. Mamy nuty skóry, mlecznej czekolady, drewna, tektury i wosku oraz delikatne, słodkie przyprawy.  Aromaty wosku są bardzo wyraźne już od początku degustacji i są bardziej obecne w aromacie, niż w samym smaku. Smak to głównie nuty słodko kwaśne kojarzące się cytrusami. Mamy też odrobinę skóry i dębiny. Moim zdaniem, zarówno w smaku, jak i zapachu mocno zaznaczony jest charakter whisky z destylarni Clynelish. Podsumowując: Clynelish z 1989 roku od Adelphi to fajna, dojrzała whisky po bourbonie. Oceniam ją na 5.5, ewentualnie na takie trochę naciągane 6.

 

Clynelish 1989 AD cena i dostępność

 

Clynelish 1989 AD udało mi się zakupić w cenie około 150 euro w roku 2017. Jeśli ktoś jest zainteresowany butelką, whisky wciąż jest dostępna w kilku sklepach internetowych, pomimo iż trafiła na rynek w roku 2013.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *