Dufftown 1978 CA recenzja

Dufftown 1978 Cadenhead’s

Dziś degustacja whisky od Cadenhead butelkowanej w 2009 roku w ramach serii Chairman’s Stock. Dufftown to whisky, która zwykle była wykorzystywana w blendach, ale jak widać można trafić również na single caski od niezależnych botlerów. Whisky została wydestylowana w roku 1978 i trafiła na 31 lat do beczki po bourbonie. Czy taki destylat może zaoferować coś ciekawego?

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Dufftown
  • Bottler: Cadenhead
  • gatunek: single malt scotch whisky
  • Cena: whisky od 800 do 1600 zł
  • Wiek: whisky 31-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 48,6 %
  • Whisky single cask, cask strength, nie filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/10623/dufftown-1978-ca

 

Cadenhead’s Dufftown 1978 test i nota degustacyjna:

 

Kolor: Żółte złoto
Zapach: Na samym początku nieśmiały, później wanilia, świeży ananas, potem słodko: świeży karmel, cukier trzcinowy, cukier puder, wata cukrowa, melasa, stary lukier, delikatna nuta skóry, ciasto marchewkowe, znów migdały, imbir, miód
Smak: Słodki, tłusty, miód, migdały, wanilia, pudding, cukier-puder, sok pomarańczowy, stary lukier
Finisz: Średnio-długi, z początku nieco alkoholowy, z nutami karmelu, toffi, brązowego cukru, skórek cytrynowych

 

Ocena 4.5 na 10 punktów

 

Dufftown 1978 Cadenhead’s ocena:
4.5/10

 

Dufftown 1978 degustacja

 

Dufftown 1978 CA opinie i podsumowanie:

 

Testowany Dufftown oferuje profil niespecjalnie owocowy – na początku znajdziemy jedynie trochę ananasa. W drugiej kolejności pojawia się wanilia, bardzo ładnie ułożona – 31 lat spędzony w beczce mocno się przysłużył tej whisky. Potem trafiamy na sporo mocno cukrowych aromatów: cukier brązowy, melasa, wata cukrowa, cukier puder, stary lukier na pączkach. Nos na początku całkiem fajny, później jest nieco gorzej – brakuje ewolucji. Dufftown tkwi w tych cukrowo-lukrowych aromatach i później już nie wiele ciekawego dzieje się w tym dramie. Brakuje czegoś co przełamałoby te wszechobecne cukrowe nuty.

 

W smaku jest słodko, tłusto i miodowo. Smak kojarzy mi się nieco ze starym, wyschniętym pączkiem. Trochę nie moja paleta. Finisz średnio długi. Raczej mało ciekawy – na początku nieco alkoholowy, potem kontynuuje cukrowy profil tej whisky. Na samym końcu, całość zostaje złamana przez nutę skórki z cytryny – miły akcent, ale to trochę za mało by określić ten finisz jako ciekawy.

 

Dufftown 1978 CA cena i dostępność:

 

Whisky wciąż jest dostępna w kilku sklepach w cenach od 200 do 280 euro za butelkę. Najtaniej w tym momencie jest chyba w niemieckim Cadenhead’s Whisky Market.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *