Glen Moray 10 Chardonnay Matured - butelka i tuba

Glen Moray 10 years old chardonnay cask matured

Destylarnia Glen Moray położona jest w zachodniej części miasta Elgin. Została założona 1987 roku przez R. J. Thorn’a, który kupił budynki należące do browaru na obrzeżach Elgin i zaadoptował je w sposób umożliwiający produkcję whisky. W 1920 gorzelnia zbankrutowała by finalnie trafić  do spółki MacDonald & Muir. Do 2008 roku desytalnia pozostawała w rękach obecnych właścicieli destylarni Glenmorangie, którzy finalnie zdecydowali sprzedać Glen Moray francuskiej firmie La Martiniquaise.

 

 W podstawowej ofercie destylarni mamy dwie whisky z Chardonnay w nazwie. Jedna z nich to wersja finiszowana w tego typu beczkach bez określonego wieku. Szczególna uwagę zwraca jednak Glen Morey dziesięcioletni. W tym przypadku mamy do czynienia z  maltem, który nie jest finiszowany w beczce po Chardonnay (jak wersja no aged statement), lecz dojrzewa w nich przez cały okres maturacji. Finiszowanie polega zwykle na tym, iż destylat umieszczany jest w beczce na okres 12-18 miesięcy w końcowej fazie dojrzewania. W przypadku tej butelki Glen Moray, whisky komponowana jest destylatów, które spędziły minimum dziesięć lat wyłącznie w beczkach po tym białym winie.
Chardonay nie jest winem wykwintnym i prestiżowym – jak chociażby Sauternes. Chardonnay jest po prostu białym, lekkim winem, jednak jakość beczek użytych do starzenia destylatu i fakt pełnej, dziesięcioletniej maturacji w tego typu beczkach pozostaje nie bez znaczenia. W ten sposób Glen Moray 10yo ma sporo do zaoferowania, szczególnie jeśli chodzi o aromat.

Podstawowe informacje o recenzowanej butelce:

 Glen Moray 10 years old nota degustacyjna:

 

Kolor: Białe wino
Zapach: słodki, morele, brzoskwinie, toffi, dżem jabłkowy, herbatniki, wanilia
Smak: nieskomplikowany i lekki, zielone winograna, cytrusy
Finisz: średni długi, owocowy, dżem jabłkowy, skórka pomarańczowa

 

Glen Moray 10 years old ocena: 2 na 10 punktów

 


 

Glen Moray 10 years Old Chardonnay opinia i podsumowanie:

 

Glen Moray to single malt z dolnej półki cenowej. To co wyróżnia whisky na tle konkurencji to z pewnością opisany sposób starzenia destylatu. Na uznanie zasługuje również określenie wieku. Whisky ma sporo do zaoferowania jeśli chodzi zapach. Z kolei smak jest dość delikatny i niestety nie jest, aż tak bogaty, jak aromat. Zaszkodzić mogło zastosowanie filtracji na zimno i butelkowanie z niższą mocą. Chciałbym spróbować tej whisky w mocy przynajmniej 46%. Podejrzewam, że wtedy smak mógłby czarować równie mocno jak aromat.
Glen Moray świetnie sprawdzi się jako lekka i owocowa whisky, idealna do sączenia w ciepłe, letnie popołudnie.
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *