Jakie whisky na Cracow Whisky Festival – przegląd

Niespełna dwa tygodnie temu miałem okazję wziąć udział w Krakowskim Festiwalu Whisky. Z racji tego, że czasowo nie byłem w stanie skorzystać z interesujących mnie dwóch masterclassów, pobiegałem wyłączenie po stoiskach. Poniżej krótkie notki smakowe i oceny whisky. Notki mają charakter festiwalowy – niektóre z nich mogą być niepełne. Niektóre butelki otrzymają ocenę punktową, a inne nie, na przykład gdy uznam, że jedna szybka degustacja to za mało, by powiedzieć coś więcej o danej butelce. Zapraszam do przeglądu.

 

Kilchoman Single Cask for M&P

 

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Kilchoman
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 250 do 400 PLN
  • Wiek: whisky 6-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 57,0 %
  • Whisky cask strength
  • Whisky single cask: single sherry hogshead, cask number 615
  • Nie jest filtrowana na zimno i nie jest barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/93779/kilchoman-2011

 

Kilchoman SC 615/2011 nota degustacyjna:

 

Zapach: sherry z delikatnym dymem, tektura, na końcu nieco alkoholowy, słodkie przyprawy, grillowane mięso
Smak: drewniany kwaśny, skóra, nie jest słodki, orzechy, dym,
Finisz: z nutami sherry, orzechowo wysuszający ale w bardzo przyjemny sposób.

 

Kilchoman Single Cask for MP ocena festiwalowa:

5 / 10 punktów

 

Whisky bardzo ciekawa i bardzo dobrze zbalansowana. Wyraźnie dymna, ale czuć olbrzymi wpływ beczki po sherry. Sherry jest  mocniej zaznaczona niż w recenzowanych Ardbeg Uigeadail i Peat’s Beast. Bardzo ciekawa pozycja.

 

 

Springbank 15 years old new label

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Springbank
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 250 do 400 PLN
  • Wiek: whisky 15-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 46,0 %
  • Nie jest filtrowana na zimno i nie jest barwiona karmelem

 

Springbank 15 years old test i nota degustacyjna

 

Zapach: octowy, skóra, delikatna pasta, lakier, zielone jabłka, winogrona, delikatny dym, przyprawy, imbir ,cynamon, migdały
Smak: orzechy, słony karmel, kwaśny, owoce zielone i żółte
Finisz: długi i kwaśny z nutami winogron, orzechów i octu,

 

Springbank 15 years old ocena festiwalowa:

5 / 10 punktów

 

Whisky bardzo octowa i kwaśna – dużo bardziej niż Springbank 10. Sporo zielonych owoców: jabłka, winogrona. W smaku słony karmel i kwaśność. Bardzo dobra whisky. Obok Old Pulteney 17 – jedna z najlepszych whisky festiwalu ze standardowej oferty destylarni.

 

Macallan 1998 Gordon & MacPhail

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Macallan
  • gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 250 do 400 PLN
  • Wiek: whisky 18-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 43,0 %
  • Nie jest barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/84284https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/84284

 

Macallan 1998 GM test i nota degustacyjna

Zapach: sherry, delikatne eleganckie owoce- słodkie ,dojrzałe
Smak: sherry i sporo czerwonych owoców
Finisz: z nutami owoców, na końcu nieco nut kwaśnych

 

 Macallan 1998 GM ocena festiwalowa:

3,5 / 10 punktów

 

Whisky bardzo owocowa i dość świeża. Znajdziemy w niej mało smaków i aromatów charakterystycznych dla samego sherry: rodzynki, ciasto, toffi – tutaj jest tego mniej. Mamy z kolei sporo owoców czerwonych. Jeśli lubisz owocowe sherrówki – ta whisky może Ci się spodobać. Mnie nie zachwyciła.

 

The Quiet Man 8 Year Old

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: The Quiet Man
  • Gatunek: single malt whiskey
  • Cena: whisky od 150 do 200 PLN
  • Wiek: whisky 8-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 40,0 %
  • Jest barwiona karmelem i jest filtrowana na zimno
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/69725/the-quiet-man-08-year-oldDestylarnia: The Quiet Man

 

Quiet Man 8 YO nota degustacyjna:

 

Zapach: białe winogrona, jabłka, pomarańcze, piękny zapach jak na whisky 8 lat, mydło, pomelo
Smak: cytrusowy: pomarańcze, mandarynki, pomelo
Finisz mocno cytrusowy, słodki, czuć skórkę z cytryny i pomarańczy

 

The Quiet Man 8 Year Old ocena festiwalowa:

2,5 / 10 punktów

 

Super whisky 8 letnia . Zapach naprawdę piękny jak na whisky 8-letnią – czuć, że jest to first fill, mimo rozwodnienia (abv 40%) i filtracji na zimno.

 

 

Tomatin Legacy

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Tomatin
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 100 do 150 PLN
  • Wiek: NAS
  • ABV (zawartość alkoholu): 43,0 %
  • Jest barwiona karmelem i jest filtrowana na zimno

 

Tomatin Legacy nota degustacyjna (niepełna):

Zapach: spirytus zbożowy
Smak: delikatne nuty zielonych owoców
Finisz: krótki i alkoholowy

 

Tomatin Legacy ocena festiwalowa:

0,5 / 100 punktów

 

Niestety bardzo słabo – whisky pachnie i smakuje jak tani blend. Niemiłe zaskoczenie w przypadku tej podstawowej whisky z oferty Tomatin. Nota degustacyjna jest niepełna, ale naprawdę ciężko było znaleźć coś pozytywnego w tej whisky. Z kolei bardzo pozytywnym zaskoczeniem jest Tomatin Cask Strength – recenzowany tutaj.

 

Old Pulteney 17 years old

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

  • Destylarnia: Old Pulteney
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 250 do 400 PLN
  • Wiek: whisky 17-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 46,0 %
  • Nie jest barwiona karmelem i nie jest filtrowana na zimno

 

Zapach: morski, a potem słodki: lukier, dojrzałe morele, śliwki, bazie,  na końcu rodzynki i przyprawy
Smak: perfumowany, maliny,  lekko octowy
Finisz: średnio długi, nieco wysuszający, z nutami delikatnie kwaśnymi,

 

Old Pulteney 17 ocena festiwalowa:

5 / 10 punktów

 

Whisky bardzo ciekawa i ewoluująca. Jedna z najlepszych whisky, które próbowałem na festiwalu.

 

Jura 10 years old

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:
  • Destylarnia: Jura
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 100 do 150 PLN
  • Wiek: whisky 10-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 40,0 %
  • Jest barwiona karmelem i jest filtrowana na zimno

 

 

 

Jura 10 Origin nota degustacyjna:

Zapach: bardzo słodki: karmel i orzechy
Smak: bardzo wodnisty, kwaśne żółte owoce, karmel
Finisz: krótki z delikatną nutą kwaskową

Jura 10  ocena festiwalowa

1 / 10 punktów

 

Niestety, Jura 10 to jedna z gorszych podstawek jakie miałem okazję pić. Zapach bardzo słodki, sztuczny i karmelowy. Smak wodnisty i prosty.

 

Highland Park 8 years old ( Gordon MacPhail)

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

  • Destylarnia: Highland Park
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 150 do 200 PLN
  • Wiek: whisky 8-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 43,0 %
  • Nie jest barwiona karmelem

 

Highland Park 8 GM nota degustacyjna

 

Zapach: orzechy, cytrusy
Smak: intensywny, nieco oleisty z nutami cytrusów i morskiego powietrza
Finisz: średnio długi
Bardzo fajna młoda whisky, bardzo punchy: czuć orzechy, smak jest intensywny. Za mało spróbowałem na ocenę, ale whisky zapadła w pamięć i postaram się do niej wrócić.

 

Benromach 10 years old

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

  • Destylarnia: Benromach
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 150 do 200 PLN
  • Wiek: whisky 10-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 43,0 %
  • Nie jest barwiona karmelem

 

Zapach: delikatny dym, skóra, sherry, przyprawy
Smak: orzechy, słony karmel, delikatnie kwaśna (tylko trochę), nuta dymna,
Finisz: długi z nutami ziół, dymu, orzechów, delikatnie kwaśny

 

Benromach 10 ocena festiwalowa:

4,5 / 100 punktów

 

Bunnahabhain Toiteach

 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Bunnahabhain
  • Gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 150 do 200 PLN
  • Wiek: whisky bez określenia wieku (NAS)
  • ABV (zawartość alkoholu): 46,0 %
  • Nie jest barwiona karmelem i nie jest filtrowana na zimno

 

Bunnahabhain Toiteach test i nota degustacyjna:

Zapach: olej silnikowy, morskie powietrze, pomarańcze, kreda, kwaśne owoce, dym, grillowane jabłka
Smak: sporo dymu, wędzonka, grillowane mięso i bekon
Finisz: długi z nutami dymu

 

Bunnahabhain Toiteach ocena festiwalowa:

4 / 10 punktów

 

Degustacje na Cracow Whisky Festival – podsumowanie

 

Jeśli miałbym wskazać najciekawsze butelki, które degustowałem podczas festiwalu to postawiłbym na Kilchoman SC, Springbank 15 i Old Pulteney 17. Oczywiście Springbank i Old Pulteney to whisky szeroko dostępne – są to wypusty z podstawowej oferty tych destylarni. Należy jednak pamiętać, że siedemnastoletni Old Pulteney zgodnie z zapowiedzią destylarni zostanie zastąpiony. Na szczęście będzie to whisky z określeniem wieku – moim zdaniem pojawi się wersja 18-letnia. Nie mniej jednak – jeśli nie próbowałeś 17-stki – może warto się pośpieszyć i spróbować, zanim zniknie z rynku.

 

Miłym zaskoczeniem okazały się młode whisky z określonym wiekiem. Ośmiolatki: Highland Park od GM i Quiet Man pokazały pazur. W podsumowaniu brakuje dwóch świetnych whisky, które miałem przyjemność spróbować, ale zasługują na osobne recenzje. Są to Mortlach i Imperial – stay tunned.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *