18
Bulleit Rye to whiskey amerykańska, która w 95% składa się z destylatów żytnich i w 5% jęczmiennych. Whiskey dojrzewa przynajmniej 4 lata w dębowych beczkach i nie jest sztucznie barwiona, oferując nam naturalny kolor. Marka whiskey została zreaktywowana w 1987 roku przez Thomasa E Bulleita, który wznowił produkcję na północy stanu Kentucky w miejscowości Lawrenceburg. Jest uważana za jedną z najlepszych żytnich whiskey w swojej kategorii co potwierdzają chociażby zdobyte nagrody: dwa złote medale na World Spirits Competition w 2011 i 2013 roku. Zobaczmy jak wypadła w naszej degustacji.
Podstawowe informacje o recenzowanej butelce:
- Marka: Bulleit
- Wiek: 4 lata (choć nie ma tej informacji na samej etykiecie)
- Cena whisky: 100-150 PLN
- ABV (zawartość alkoholu): 45,0 %
- Nie jest barwiona karmelem.
Bulleit Rye Whiskey nota degustacyjna:
Kolor: bursztynowy
Zapach: zioła, smar, świeże drewno, mięta, pózniej wanilia po dodaniu wiekszej ilosci wody. Troche alkohol, na końcu czerwone jablka.
Smak: na początku bardzo wytrawny i ziolowy, nieco drewniany i pieprzny, na końcu sporo przypraw i nieco wanilii.
Finisz. dlugi i wytrawny, mocno ziołowy, z nutami przypraw
Bulleit Rye Whisky ocena: 1,5 na 10 punktów
Bulleit Rye Whiskey ocena:
1.5/10
Bulleit Rye Whiskey opinia i podsumowanie:
Na pewno trzeba zwrócić uwagę, że mamy do czynienia nie z bourbonem, a z whiskey amerykańską, która dodatkowo składa się w 95% z żytnich destylatów. Nie spodziewałem się, że whiskey ta będzie słodka i nie była. Smak jest zdecydowanie wytrawny. Spodziewałem się,że będzie ostra w smaku – i tutaj miłe zaskoczenie bo ostrości nie ma smaku – czuć wyraźnie przyprawy – ale nie ma tam ostrości. Czteroletni okres dojrzewania zdecydowanie przysłużył się tej whiskey co pozwoliło uzyskać w miarę zbalansowany smak.
Finisz jest długi i wytrawny – zupełnie inny niż w bourbonach, które zwykle są bardziej bezpośrednie, prostsze i zazwyczaj słodsze. Słodkość w burbonie pochodzi od kukurydzy – której tutaj nie uświadczymy. Bulleit Rye to w 95% destylat żytni, który jest zdecydowanie bardziej surowy i ostry niż destylaty słodowe czy kukurydziane. To co warto zapamiętać o tej whiskey to trzy rzeczy: mocno wytrawny smak, długi finisz, masa ziół i przypraw. Whiskey może stanowić podstawę do koktajli przez swój wyrazisty smak, ale raczej nie w zastępstwie słodkich bourbonów. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej nada się do samodzielnej degustacji.