Caol Ila 2003 Gordon and MacPhail opinie

Caol Ila 2003 Gordon and MacPhail

Dziś degustuję whisky z destylarni Caol Ila (jedna z moich ulubionych) w wydaniu Gordon & MacPhail. Caol Ila 2003 GM dojrzewała w beczkach po sherry ponownego napełnienia (refill), a do butelek trafiła w roku 2014. Podobnie jak testowana równolegle Ardmore, jest to mieszanka destylatów z trzech beczek, zabutelkowana bez rozcieńczania. Sprawdźmy jak wypada w degustacji ta dziesięcioletnia torfowa whisky z Islay.

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

  • Destylarnia: Caol Ila
  • cask: 302381 – 302383
  • gatunek: single malt scotch whisky
  • Cena: whisky do 400 zł
  • Wiek: whisky 10-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 59,6 %
  • Whisky cask strength, nie filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/89989/ardmore-2002-gm

 

 

Caol Ila 2003 GM opinie

 

Caol Ila 2003 GM test i nota degustacyjna:

 

Kolor: Słomkowy
Zapach: Słona woda, wędzona ryba, mokry żwir, cytryny świeżo wyciskane, jakiś smar, jakiś nieśmiały owoc
Smak: Dym, intensywny, upalone drewno, pieprz, kardamon,
Finisz: Dość długi, wytrawny i mocno wysuszający, z nutami czarnego pieprzu, palący i mało przyjemny

 

Ocena 2 na 10 punktów
Caol Ila 2003 GM ocena:
2/10

Caol Ila 2003 GM opinie i podsumowanie:

 

Ogólnie jest źle. Na początku pojawiła się  fajna słoność i mineralność w zapachu. To akurat bardzo mi się podobało. Niestety, jak dość szybko się okazało, ta początkowa mineralność była chyba jedynym pozytywnym akcentem w tej whisky. Za mineralnością pojawiły się aromaty wędzonej ryby, mokrego żwiru, trochę soku z cytryny i smar. Wszystko podane od razu, zapach jest prosty i niemal nie ewoluuje. W smaku i finiszu jest już bardzo słabo, wręcz dramatycznie. Testowana Caol Ila to paląco-piekący, pieprzny profil. Smak to upalone drewno i pieprz. Finisz – na nieszczęście – długi. Jest mocno nieprzyjemny: wysuszający, palący i pieprzny.

 

Moim zdaniem ta wersja Caol Ili to mocno nieułożona whisky ze zbyt mocno wypalonych, martwych beczek. Nie czuć w niej w ogóle profilu beczki (refill sherry). Beczki były kompletnie zużyte i zbyt mocno wypalone – po prostu nieaktywne. Szkoda że trafiłem na tak „zepsutą” whisky. Szkoda, bo generalnie Cail Ila od Gordon & MacPhail to często przyzwoita whisky. Ta niestety taka nie jest.

 

Caol Ila 2003 GM

 

Testowana butelka trafiła na rynek w roku 2014 i w tym momencie znalazłem ją jeszcze w kilku sklepach w okolicach 100 euro. Moim zdaniem raczej nie warto poszukiwać tej butelki – jest sporo dużo lepszych botlingów młodej Caol Ili – również od Gordon & MacPhail.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *