Mortlach 1989 DT

Mortlach 1989 Duncan Taylor

Dziś testujemy whisky z destylarni Mortlach wydestylowaną w roku 1989 i pochodzącą od niezależnego bottlera jakim jest Duncan Taylor. Whisky nie jest sztucznie barwiona i nie jest filtrowana na zimno. Recenzowany Mortlach 1989 został zabutelkowany w lipcu 2012 roku i oferowany w ramach serii Dimensions. Wtedy jeszcze w obrębie tej serii pojawiały się również whisky rozwodnione właśnie do 46%. W tym momencie Dimensions to już wyłącznie whisky single cask w cask strength. Dziś testujemy taką starszą i „biedniejszą” wersję Mortlacha w mocy 46%.

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

  • Destylarnia: Mortlach
  • Bottler: Duncan Taylor
  • gatunek: single malt whisky
  • Cena: whisky od 250 do 400 PLN
  • Wiek: whisky 22-letnia
  • ABV (zawartość alkoholu): 46,0 %
  • Nie jest filtrowana na zimno i nie jest barwiona karmelem
  • Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/62315/mortlach-1989-dt

 

Mortlach IB butelka

 

Mortlach 1989 Duncan Taylor test i nota smakowa:

Kolor: słomkowy
Zapach: siarka, ocet, likier, wiśnie w czekoladzie, śliwki w occie, dojrzałe czerwone jabłka, jabłkowe powidła, gruszki, winogrona, delikatne nuty skóry i lekka, mleczna czekolada
Smak: słodka, bardzo tłusta, świeże jabłka, mleczna czekolada, marcepan, na końcu akcenty cytrusowe
Finisz: dość długi, kawa, czekolada , patyczki do lodów

 

Mortlach 1989 DT ocena: 4.5 na 10 punktów

 

Mortlach 1989 Duncan Taylor ocena:
4.5/10

 

 

Mortlach 1989 Duncan Taylor opinie i podsumowanie:

Whisky bardzo tłusta w smaku. Pierwsze wrażenie w ustach – napiłem się oleju. Finisz bardzo przyjemny. W finiszu zdecydowanie przeważają nutu kawy i czekolady. Drewno jest obecne, ale nie jest go dużo, jak mógłby sugerować wiek whisky. Czuć smak jaki pojawia się zwykle po polizaniu patyczka po lodach. Zatem 22letni Mortlach to whisky dość świeża i mocno owocowa jak na ten wiek.

 

Producent nic nie mówi o beczkach użytych do maturacji Mortlacha poza lakonicznych stwierdzenie „oak casks”. Moim zdaniem są to raczej beczki po bourbonie. Whisky została zabutelkowana w odpowiednim wieku. W moim odczuciu jest ułożona, a finisz jest bardzo przyjemny – w żaden sposób nie jest zdominowany przez drewno, oferuje z kolei przyjemne akcenty czekolady i kawy.

 

Ocena może wysoka, może zbyt wysoka jak na tę whisky, ale testowany Mortlach wpisuje się bardzo w moją paletę smakowo – aromatyczną.

 

Mortlach DT etykieta

 

Mortlach 1989 Duncan Taylor cena i dostępność

 

Testowany Mortlach to wypust typu small batch. Niestety producent nie określił ilości butelek jakiej whisky została wypuszczona na rynek, choć podejrzewam że jest około 500-700 butelek. Pomimo iż whisky trafiła do sprzedaży w 2012 roku wciąż można ją znaleźć w kilku sklepach internetowych – choćby korzystając z jej profilu na whiskybase.com. Najlepsza oferta w chwili obecnej to cena w okolicach 90 euro – uczciwa cena za whisky, która spędziła w beczkach ponad 22 lata.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *