Dziś testowałem ciekawy wypust z destylarni Mortlach – butelkowany przez Adelphi. Whisky trafiła do beczki w 1987 roku i została zabutelkowana w roku 2014. Jest to beczka po sherry ponownego napełnienia – czyli tzw. refill. Biorąc pod uwagę kolor trochę mu brakuje do dobrze zsherrowaneych Mortlachów z wczesnych lat 90-tych. Czy jednak Mortlach 1987 AD czymś nas zaskoczy w degustacji?
Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:
- Destylarnia: Mortlach
- cask: 3101
- gatunek: single malt scotch whisky
- Cena: whisky od 800 do 1600 zł
- Wiek: whisky 26-letnia
- ABV (zawartość alkoholu): 57,5 %
- Whisky single cask, cask strength, nie filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem
- Link do whiskybase tutaj: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/53424/mortlach-1987-ad
Mortlach 1987 AD test i nota degustacyjna:
Kolor: słomkowy
Zapach: kwaśny sok z jabłek, skórki z jabłek, świeże winogrona, cynamon, mandarynki, dębina, pestki z cytrusów (pomarańcze, grejpfruty), pomelo
Smak: bardzo intensywna w smaku, tłusta, słodko kwaśna, mandarynki, później już bardziej wytrawna: orzechy, skórki pomarańczowe, pestki z cytrusów, grejpfruty
Finisz: bardzo długi, nutami skórek pomarańczowych, grejpfrutów nieco wysuszający w taki właśnie pestkowy sposób
Ocena 6,5 na 10 punktów
Mortlach 1987 AD ocena:
6.5/10
Mortlach 1987 AD opinie i podsumowanie
Whisky to nieszczególnie ciemny refill po sherry. Nie wygląda okazale choć wiek już może wyglądać ciekawiej, bo whisky spędziła 26 lat w beczce. W zapachu mamy sporo cytrusów: pomelo, grejpfruty, pomarańcze i przede wszystkim mandarynki – czego się spodziewałem. Oprócz tego trochę dębiny, jabłek, odrobina cynamonu. Jednak co najbardziej zaskakuje w tej whisky to SMAK: tłusty, intensywny, wręcz uderzający, po prostu potężny. Na języku ten Mortlach 1987 AD jest niesamowicie intensywny i jest kontynuacją tego co znajdujemy w zapachu. Whisky zmierza jednak w taką nieco pestkową stronę i tak finisz jest bardzo długi, ale w klimacie skórek z cytrusów i pestek.
Mortlach vs Caol Ila
Mocno chciałem porównać smak tego Mortlach z opisaną już tutaj Caol Ilą od MacKillopsa. Głównie z racji tego, że w palecie obydwu whisky mocno mocno zaakcentowane są mandarynki. Obiektywnie muszę stwierdzić, że Caol Ila jest jednak sporo ciekawszą whisky od tego Morlacha. W Mortlachu oprócz mandarynek – mamy sporo grejpfrutów i pestek. Mortlach 1987 jest dużo bardziej agresywny, cierpki i taniczny – Caol Ila jest za to elegancka i pięknie ułożona. W Mortlachu brakowało mi również eleganckiego aromatu drewna, który z kolei mocno był zaakcentowany we wspomnianej Caol Ili. Tutaj to po prostu dębina – nie jest elegancka.
Mortlach 1987 AD cena i dostępność
Recenzowany Morltach 1987 od Adelphi został zabutelkowany w roku 2014. W tym momencie nie udało mi się znaleźć sklepu, który oferowałby tę whisky online. Z kolei whisky pojawia się na aukcjach notując cenę w okolicach 220-260 euro w ostatnim roku. Biorąc pod uwagę wszystkie koszty związane z zakupem na aukcji, należy się liczyć z tym, że Mortlach w takiej wersji to cena około 1100 zł – 1200 zł za butelkę.