Tomatin Cask Strength 2017 release

Tomatin Cask Strength

Tomatin w latach 70-tych był największą destylarnią whisky słodowej w Szkocji. Destylat single malt był produkowany aż przez 23 alembiki. Niestety w latach 80-tych w konsekwencji ówczesnego kryzysu zakład otarł się o bankructwo i finalnie trafił w ręce japońskich inwestorów – jako pierwsza ze szkockich destylarni w historii. Dziś wielkość produkcji Tomatina to około 20% tego co zakład produkował w latach siedemdziesiątych. Oczywiście większość destylatów używana była jako składnik blended whisky, ale już od kilkunastu lat nowi właściciele sukcesywnie budują ofertę single malt destylarni Tomatin i jak i jej marketing. Dziś degustujemy whisky single malt w mocy beczki z tej destylarni, czyli Tomatin Cask Strength.

 

 

Tomatin Cask Strenght – single malt po liftingu?

 

Jeszcze dwa lata temu whisky ta wyglądała trochę inaczej. Dziś Tomatin poszukuje swojej drogi – whisky sprzedaje w nowych butelkach – prezentując nową identyfikację. Nie miałem okazji spróbować poprzedniego wypustu, ale czytając noty degustacyjne, mam wrażenie, że oprócz zmiany butelki, zmieniła się też sama whisky. Sprawdźmy jak wypada w degustacji nowy Tomatin Cask Stregth.

 

Tomatin cs 2015 release
Butelka Tomatin Cask Strength z 2015 roku 

 

Podstawowe informacje o recenzowanej whisky:

 

 

Tomatin CS test i nota degustacyjna:

 

Kolor: białe wino
Zapach: na początku trochę lakier i mydło, ale później już bardzo owocowo: zielone jabłka, niedojrzale gruszki, melon, wanilia – mocno wyczuwalna, nuty sherry, toffi, karmel, wiśnie, mleczna czekolada
Smak: miękka i lekka na języku, kremowa, czuć toffi, lukier, jabłka, cytrusy, słodko-kwaśna, orzechy, masło
Finisz: dość długi z nutami białych owoców, mlecznej czekolady i toffi, nieco wysuszający na końcu

 

Tomatin Cask Strength ocena: 3,5 na 10 punktów

 

Tomatin Cask Strength ocena:
3.5/10

 

 

 

Tomatin Cask Strength opinie i podsumowanie:

 

Tomatin po liftingu to whisky naprawdę lekka i owocowa. W smaku i aromacie wyraźnie czuć przewagę białych owoców jak: jabłka, niedojrzałe gruszki, melon. Whisky dość ładnie ewoluuje, choć brakuję jej złożoności.  Mamy tutaj dwie odsłony: najpierw czuć aromaty owoców, by potem pojawiły się nuty pochodzące z sherry: masło, mleczna czekolada, toffi. Dostajemy to, czego mogliśmy się spodziewać, bo przecież Tomatin Cask Strength to właśnie młoda whisky z beczek po bourbonie i beczek po sherry.

 

Warto zwrócić uwagę na najciekawszą cechę tej whisky: moim zdaniem jej największą zaletą jest konsystencja. Whisky jest bardzo lekka i kremowa na języku. Jest to bardzo przyjemne uczucie, które występuje zwykle przy dobrej whisky butelkowanej w mocy beczki.

 

Daily dram: młoda whisky w cask strength?

 

Pomijając aromat zaraz po wlaniu do kieliszka (lakier i mydło), testowany Tomatin nie posiada pozostałych wad młodej whisky. Chwilę później zapach jest już bardzo owocowy, a smak whisky jest przyjemnie lekki i kremowy – nie ma tutaj agresywności charakterystycznej dla młodej whisky. Nie bez znaczenia jest tu jakość beczek użytych do maturacji. W przypadku tej whisky podejrzewam, że beczki są naprawdę dobrej jakości. Recenzowany Tomatin CS to dla mnie bardzo uczciwa whisky na co dzień.

 

Tomatin Cask Strength cena i dostępność

 

Dziś testujemy młodą whisky w mocy beczki, czyli Tomatin Cask Strength. Cena tej whisky to około 180-200 zł – czyli mniej więcej 40-50 euro. Czasem bywa tak, ze poniżej 200 zł dostaniemy przyzwoitą whisky w mocy beczki, bez filtracji, bez kolorowania i Tomatin CS jest tego najlepszym przykładem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *